Livsmestring og helse – «Meg og kroppen min»

Trygghet og tillit er helt avgjørende for at barn skal trives i barnehagen, og dette er personalet i Akasia Laksevåg kirkes barnehage svært opptatt av. Vi tilrettelegger for at det skal utvikle seg gode relasjoner mellom barna, men også barn-voksen og voksen-voksen.

Vennskap er viktig! Og det er i samhandling med andre at vi mennesker lærer aller mest, både om oss selv og om livet. I barnehagen fokuserer vi mye på vennskap, og vi har nulltoleranse for mobbing!

Som verktøy i arbeid med bevisstgjøring omkring barnas egne tanker og følelser benytter vi en metode som heter "Grønne tanker- glade barn" som er en metode for å hjelpe barn til å utvikle gode holdninger til seg selv og andre, og fremme egenomsorg og prososial atferd.

Tenkebamsene Grønn og Rød skal hjelpe barn til å lære å forholde seg konstruktivt til egne tanker. Tanker som skaper vansker, kalles røde tanker. Tanker som skaper glede, trivsel og trygghet, kalles grønne tanker. «Grønne tanker, glade barn» er utviklet av psykolog Solfrid Raknes og er en del av psykologisk førstehjelp, selvhjelpsmateriell rettet mot barn.

Ikke bare fokuserer vi på tankene og de sosiale relasjonene, men barna får også kunnskap om den fysiske kroppen vår.

• Hva kan vi bruke hendene våre til?
  • Hvorfor har vi for eksempel nese?
  • Og hvordan fungerer hjertet vårt?

Kroppen og kroppsdeler er noe som barn lærer allerede fra de er veldig små. Ett - åringen har som oftest full kontroll på hvor øye, nese, munn, øre, mage sitter på kroppen.

Vi hører ofte samtaler mellom barn som omhandler kroppen og kroppens ulike deler og funksjoner. Vi vil i dette prosjektet å ha fokus på hele mennesket, fra tanker og følelser til den fysiske kroppen min.